Gyakori kérdésekwww.foldanya.hu

 

 

 

TÁJÉKOZTATÁS – Mit kell elmondanom a kezelés előtt? Milyen papírokat vigyek magammal?

 

Minden gyógyító beavatkozásra igaz, hogy a legfontosabb, hogy ne ártsunk! Ezért a gyógyítót minden szóba jöhető tényezőről tájékoztatni kell! A teljesség igénye nélkül: krónikus betegségek (magas vérnyomás, szívritmuszavar, cukorbetegség, sclerosis multiplex, stb.), elszenvedett balesetetk, műtétek, ideggyógyászati, bőrgyógyászati problémák, gyógyszerszedés, esetleges várandós állapot, a közelmúltban előfordult rosszullétek vagy kivizsgálatlan panaszok.

 

Kérem, hozza magával azokat az orvosi papírokat, röntgenfelvételeket, diagnózist, terápiát leíró ambuláns lapokat, illetve zárójelentéseket, amelyek az aktuális panaszaival kapcsolatosak! Több papír esetén a legelső és a legutolsó ilyen anyag elegendő.

 

FELSZERELÉS – Mit kell magammal vinnem masszázskezelésre?

 

A masszázskezelésre feltétlenül hozza magával a panaszokat és a diagnózist tartalmazó dokumentációt (lásd fent!)! Ezen kívül, ha svéd olajos gyógymasszázsra jön, és fázós, egy fürdőlepedőt betakarózni. Ha keleti masszázsra jön (yumeiho, thai) egy rövid ujjú, a hátán felirat és rányomott kép nélküli pamut pólót és hasonló anyagú, bokáig érő nadrágot, valamint egy bő, kényelmes cserezoknit.

 

ELŐKÉSZÜLETEK - Hogyan kell előkészülnöm egy masszázskezelésre? 

 

Masszázs előtt jót tesz egy kellemes, meleg zuhany. A zuhanyzás végén az utolsó percben a víz hőmérsékletét a külső levegő hőmérsékletének megfelelően állítsuk be: télen hűvös, nyáron  meleg vízzel fejezzük be a fürdést, így télen nem fogunk megfázni, nyáron pedig nem izzadunk meg öt perccel zuhanyzás után.

 

Talpmasszázs előtt pedig szükséges egy fél órás meleg vizes lábáztatás, hogy a bőr felpuhuljon kissé, és a zónák jobban érzékelhetőek legyenek. Természetesen fontos a megfelelő lábápolás, - pedikűr, rövidre vágott és reszelővel lesimított körmök.

 

BEJELENTKEZÉS - Mennyi idővel előbb kell bejelentkezni kezelésre?

 

Célszerű legalább néhány nappal korábban, hogy az elképzelései szerinti időpontban jusson kezeléshez, - különösen, ha Ön elfoglalt és programjai miatt nem minden nap, illetve napszak megfelelő.

 

MEGÉRKEZÉS - Hány perccel a kezelési időpont előtt kell megérkezni a rendelőbe?

 

Két kezelés között 15-30 perc pihenési időt tartok, hogy mindenkit pihenten, a megfelelő odafigyeléssel tudjak gyógyítani. Az a legjobb, ha a megbeszélt időpont előtt 4-5 perccel érkezik meg. Így már pihent terapeutával találkozik, biztosan nem kell várakoznia, és pontosan tudjuk kezdeni a programot.

 

KÉSÉS - Én sajnos „elkésős” vagyok… Mennyit szabad késni? Mi történik, ha elkések?

 

Röviden? Morcos masszőrrel találkozik… Kérem, ne késsen el!

 

Egy-egy alkalommal bárkivel előfordulhat, hogy elkésik, - kimarad a busz, az óvónéni valamit meg akar beszélni az óvodában, nem sikerül elsőre parkolóhelyet találni… Célszerű úgy megtervezni a megérkezést, hogy számol azzal, hogy közbejöhet valami. Ha „kicentizi”, könnyen elkéshet a munkahelyről, az iskolából – vagy a masszőrtől. Induljon el időben, és pontosan fog érkezni, de legalábbis 4-5 percnél kérem, ne késsen többet!

Az elkéső vendég a következő, pontosan érkező páciensnek okoz kárt, mert neki kell várnia, vagy (mint nálam) a masszőr pihenőideje rövidül, ezáltal a munkája minősége lehet rosszabb. Nem is beszélve arról, hogy egy feszült terapeuta keze alá feküdni maga az elkéső vendég sem szeretne, ugye?

Ha a késés rendszeres – a harmadik alkalomtól – az óra a megbeszélt időponttól „ketyeg”, a kezelés a tervezett időpontban ér véget, és a teljes árat ki kell fizetni.

 

KEZELÉS LEMONDÁSA - Mennyi idővel a kezelési időpont előtt lehet lemondani az alkalmat?

 

A kezelést következmények, illetve az alkalom elvesztése nélkül legalább 24 órával korábban lehet lemondani.

 

Kérem, ha egy közbejött váratlan esemény vagy egészségi állapotában hirtelen beállt változás miatt nem tudja a kezelést igénybe venni, a megbeszélt időpontot szíveskedjék mielőbb lemondani, hogy együttműködésünk szívélyes és harmonikus maradhasson!

 

A lefoglalt kezelést szíveskedjék így is lehetőleg 24 órával korábban, de legalább előző nap este 8-ig lemondani!

Így lehetőségem van szervezni a saját időmet, és esetleg másnak helyet biztosítani.

 

Amennyiben halaszthatatlan teendője vagy egészségügyi problémája miatt nem tud eljönni,  egy bérleten vagy 10 alkalmon belül egyszer elfogadom az aznapi lemondást, ha az a kezelés előtt legalább fél nappal történik.

A kezelésnek az időpont előtt közvetlenül történő lemondása kivételes eset, vagy kivételes tiszteletlenséget jelent. Ha többször előfordul, az a kellemes, könnyed, pozitív hangulatot, végső soron a kezelés színvonalát is feltétlenül elrontja. Az ezzel járó kellemetlenségektől kérem, kíméljük meg egymást!

Ugyanez vonatkozik az állandó késésre, mely feszültséget kelt, és részben a később, pontosan érkező vendégeken csapódik le.

 

Előfordul, hogy elfelejtünk valamit, természetes, hogy a kezelési időpontot is elfelejthetjük. Egy vagy két alkalommal ez következmények nélkül megtehető.

 

Ha harmadik alkalommal fordul elő a kezelés késedelmes lemondása, a kezelés 50 %-át, ha nem történik meg a lemondás, és a páciens nem veszi igénybe a megrendelt kezelést a bejelentett időpontban, a kezelés 100 %-át ki kell fizetni, illetve egy alkalom a bérleten érvényét veszti! Ugyanakkor fenntartom a jogot, hogy nem bérletes vendég esetén a bejelentkezést csak a kezelési díj előzetes megfizetését követően rögzítsem.

 

Törzsvendégeim (5 alkalomtól), illetve bérletes vendégeim számára évi 3 alkalommal biztosítom azt a lehetőséget, hogy akadályoztatásuk esetén a bejelentett kezelést az általuk felhatalmazott személy számára átengedjék, azzal a feltétellel, hogy erről telefonon a kezelést megelőzően tájékoztatást adnak, és a helyettesítő személy a bérletet érvényesítésre magával hozza, illetve a kezelést a helyszínen kifizeti. Családi, illetve csoportos bérlet esetén ez a lehetőség adott, az előzetes tájékoztatásra nincs szükség.

 

FÁJDALOM - Fájdalmas-e a kezelés?

 

Alapszabály, hogy kezelés közben csak enyhe fájdalmat szabad okozni, és a kezelés végére a masszőr által okozott fájdalomnak nagyjából el kell múlnia. Ez nem vonatkozik természetesen az egészségügyi problémára – sajnos kevés panaszt lehet „egy ülésben” megszüntetni. Úgy mondjuk, hogy a „fájdalomhatáron” dolgozunk, a „jó fájdalom” még kellemes is tud lenni. Ha a fájdalom erősebb, az kellemetlen, védekező izomgörcsöt, gyulladást okozhat, ha túl gyenge a kezelés, az nem váltja ki a megfelelő gyógyhatást, csak a pénztárcát apasztja. A relaxációs masszázs esetén természetesen tilos fájdalmat okozni.

 

CSONTKOVÁCSOLÁS Fáj-e? Veszélyes-e?

 

A rendelőben csontkovácsolás jellegű beavatkozást kizárólag a yumeiho masszázs keretében végzek. Ez azonban csak annyiban hasonlít a csontkovács kezelésre, hogy ha az izületi manipuláció sikeres, ropogó hangot lehet hallani.

 

A csontkovács munkájának eredményét minden esetben ropogó hang jelzi, a yumeihoban csak azt az izületet lazítjuk (roppantjuk ki), amelyik erre már készen áll.

A túl feszes izületet nem tesszük ki stressznek, addig gyúrjuk és nyújtjuk, amíg kellőképpen nem enged. Ez több alkalmat jelenthet, melyek között napok, illetve hetek telhetnek el, közben az izület „dolgozik”.

 

Előfordul, hogy az izület felépítése, anyagszerkezete, statikája annyira megváltozott (meszesedés, blokkcsigolya, csontritkulás, stb.), hogy egy erősebb beavatkozástól sérülhetne az izületi porc vagy egyéb alkotóelemek. Ezeket az izületeket nem roppantjuk ki, hanem a környékbeli izmokat próbáljuk meg lazítani, majd rugalmassá és erőssé tenni a mozgásképesség  megőrzése érdekében.

 

Amennyiben a páciens megfelelőképpen el tudja lazítani magát, a beavatkozás egyáltalán nem, vagy csak egész kicsit, és csak egy pillanatra fáj.

 

LEVETKŐZÉS - Mennyire kell levetkőzni a kezeléshez?

 

A kezeléshez a szükséges mértékig kell levetkőzni. Felsőtest masszázsa esetén elegendő a nadrágot-szoknyát meglazítani, egész test masszázsa esetén fehérneműre kell vetkőzni, hasonfekvésben a melltartó pántját kikapcsolni. Vannak vendégek, akik szeretnek mindent levenni masszázs előtt, ennek sincs semmi akadálya. Van, aki szereti, ha a nem kezelt testrészeket a masszőr betakarja. Ha Ön is ennek a híve, kérem, hogy a kezelésre nagyméretű törölközőt szíveskedjék magával hozni, mert más rendelők gyakorlatától eltérően annak nem vagyok híve, hogy mindenkit ugyanazzal a takaróval takarjak be, (bár a közös lepedő az egészségügyben sajnos általános), páciensenként két lepedő használata viszont mosodává változtatná a vállalkozást…

 

EVÉS-IVÁS KEZELÉS ELŐTT - Lehet-e enni vagy inni a kezelés előtt ?

 

Teljesen üres gyomorral, éhesen, szomjasan nem jó felfeküdni a masszázsasztalra, ugyanúgy, ahogy tele gyomorral sem. Kezelés előtt egy-másfél órával kapjon be néhány falat könnyű ételt, igyon rá néhány korty szénsavmentes italt.

 

Nehéz, fűszeres, puffasztó hatású ételt, alkoholt, szénsavas italt, illetve nagy mennyiséget ne fogyasszon a masszázs napján, illetve előző este. Kezelés előtt semmiképp, de utána sem javallott.

 

HÁNY ALKALOM - Hány kezelési alkalomra van szükség?

 

Ez a panasz jellegétől függ, és attól, hogy a kedves kliensnek mi az elvárása: csak a kisebb fájdalom, a panaszmentesség,  vagy a valóban jó testi-lelki állapot elérése – és folyamatos fenntartása.

 

Más a kezelési igénye egy izomfáradtságnak (1-3 alkalom), egy sportsérülésnek (5-10 alkalom), egy műtét utáni befagyott váll mozgásba hozásának (15-25 alkalom), egy merev, feszes test, egy botszerűen merev gerinc kilazításának és rugalmassá tételének (30-40 alkalom, illetve folyamatos kezelés) vagy egy gerincferdülés korrekciójának (minimum 40-50 alkalom).

 

Általában az a javasolt, hogy a panasz felszámolása után meg kell keresni azt a gyakoriságot, ami a páciens komfortérzetének megfelel, úgy, hogy megelőzi a probléma kiújulását, - a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindenkinek – egy zteljesen fitt, egészséges embernek is - legalább havonta egyszer masszőr kezei közé kell(ene) kerülnie!

 

Aki már volt masszázson és jól esett neki a ketzelés, az egyetért velem abban, hogy a masszázs igazából az életmód, a mindennapok szerves része kell(ene), hogy legyen, heti egy esetleg két masszázzsal a problémák jó része ki sem alakulna, jóval ritkább volna a porckorongsérv, az izommerevség,  a STRESSZ, sőt a magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyáltalán a test korai elhasználódása is.

 

A masszázs vagy csontkovácsolás által megszüntetendő probléma általában már hosszabb ideje fennáll. Ráadásul életmódunk, a hétköznapok, a fizikai terhelés és a stressz egyik oldalról fokozatosan növelik azt a „kupacot”, amit a masszázzsal a másik oldalról elhordani próbálunk. Tehát a kezelés időtartama függ részben a „hozott anyag”-tól, másrészt az életmódtól, attól, hogy pl. egy porckorongsérv esetében a páciens mennyire együttműködő. Egyik kliensem sérvét néhány kezelés a csodával határos módon szinte panaszmentessé tette, rá egy hétre jött, hogy rettenetes a dereka, fáj és zsibbad a lába… Kiderült, hogy segített a szomszédnak festés után vissszarakodni a szekrényeket. Így nehéz… Adja magát a kérdés, hogy:

 

TERHELÉS KEZELÉS UTÁN – Mennyire terhelhetem a testem kezelés után?

 

A masszázskezelés is egyfajta mozgás, és megterhelés a testnek. Utána fontos a nyugalom és a pihenés, ha lehet alvás. Másnap se álljunk neki feltétlenül a lakás összes ablakait megpucolni, különösen, ha egy kezeléssorozat első alkalma után vagyunk. Könnyű séta a friss levegőn, nyújtózkodós gyakorlatok jóga, tajcsi, mindez bő folyadékkal, vitamin- és lédús táplálékkal támogatva. Egy kis laza futás sem árthat, ha amúgy rendben az egészségünk.

 

TÁPLÁLKOZÁS KEZELÉS UTÁN – Mennyit és mit ehetek és ihatok a kezelés után?

 

Masszázs után fontos a bő folyadékfogyasztás, a könnyű, lédús táplálék. Folyadék alatt a testhőmérsékletű, szénsavmentes víz, esetleg gyógytea értendő! Alkohol, tej, „üdítő”-nek nevezett cukros rettenet kerülendő. A jó kis fröccs, sör fogyasztásának sem most van itt az ideje!

A test a szövetközti állományból, a nyirokrendszeren, a bőr pórusain és a vérereken át, a vese és a belek segítségével elkezdi a test méregtelenítését. Ezt a folyamatot segíteni illik, ahelyett, hogy szénsavval megakasztanánk, alkohollal, nehéz étellel megterhelnénk. Másnap visszatérhetün k a szokásos táplálkozásunkhoz..

 

HÁNY PERC - Hány perces egy kezelés?

 

A legrövidebb kérhető kezelés 30 perces (nyugdíjasnak 20 perc), a leghosszabb 2 óra.

A gyakorlatban a megvalósítás sokszor mást hoz, mint az előzetes tervek. Előfordul, hogy a kedves vendég úgy jelentkezik be, hogy egy félórás hátmasszázst, vagy egy órás teljes testmasszázst kér. Aztán a helyszínen kiderül, hogy a hátizmain diót lehetne törni, vagy fájnak azért a karok is, a nyak nem nyúlik, nem forog… Ekkor eldöntjük, hogy marad az eredeti időtartam, amibe egy laza, bevezető kezelés fér bele, és majd legközelebb dolgozunk alaposabban, vagy ha tehetjük, nekiállunk és rendes munkát végzünk.

Olyan is előfordul, hogy az izmok nem kívánnak, nem viselnek el annyi behatást első alkalommal, mint ahogy azt eredetileg tervezte a vendég. Ilyenkor óvatosságból rövidebb kezeléssel indítjuk a gyógyító programot.

 

MASSZÁZS MŰTÉT UTÁN - Műtétem volt. Hány héttel a műtéti időpont után lehet bejelentkezni masszázs kezelésre?

 

Alapszabály, hogy műtét után 6, de inkább 8 hétig nincs masszázskezelés. Hasi műtétnél ez esetenként lehet 12 hét is. Mindenképp kérje ki kezelőorvosa tanácsát!

 

MASSZÁZS SZOPTATÁS ALATT – Szoptatok. Kaphatok-e masszázst?

 

A masszázs a szervezetben elindít egyfajta salaktalanítási, tisztulási folyamatot. A szervezetből kioldódó salakanyagok először a nyirokrendszerbe, onnan a véráramba, és esetleg az anyatejbe kerülnek. Ilyen táplálékot mégse adjunk a babának…! Könnyen előfordulhat ráadásul, hogy felszabaduló salakanyagoktól megváltozik az anyatej íze. Ekkor a baba elutasíthatja a szopást, ez pedig nagy baj lenne, különösen a szoptatás korai szakaszában, amikor az anyatej az egyetlen táplálék, tartalmaz minden szükséges anyagot, az anya-gyermek kapcsolatot is megalapozza és az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen!

 

MASSZÁZS TERHESSÉG ALATT – Gyermeket várok. Kaphatok-e masszázst?

 

A 12. héttől elvileg óvatosan lehet masszírozni a hátat, vállat, nyakat, a végtagokat. A derekat, csípőt csak óvatosan. Akupresszúra tilos!

Ahogy a baba növekszik, a masszázst oldalfekvésben és ülésben végezhetjük csak el, de ez is nagyon jó szolgálatot tehet abban, hogy az utolsó hetek testi és lelki megteheléseit a kismama jobban viselje. Több páciensem ment már szinte a masszázsasztalról szülni, mindegyik problémamentes, sima szülés volt!

 

MASSZÁZS BŐRELVÁLTOZÁS ESETÉN - Bőrproblémával mehetek-e masszázsra?

 

Fertőző jellegű problémával nem. Előbb meg kell oldani a bőrgyógyászati problémát, utána lehet masszázst végezni.

Ha a panasz belső eredetű, és már történik kezelés, illetve visszatérő jellegű és nem fertőző a panasz (pl. psoriasis), ruhás masszázst lehet végezni.

 

DAGANATOS BETEG MASSZÁZSA -

 

Kizárólag a kezelőorvos engedélyével óvatos, az állapotot figyelembe vevő finom, simító masszázs végezhető.

 

VÉRNYOMÁSBETEG MASSZÁZSA -

 

Gyógyszerrel jól beállított vérnyomás esetén óvatos, az állapotot figyelembe vevő masszázs végezhető.

 

CUKORBETEG MASSZÁZSA -

 

Gyógyszerrel jól beállított vércukor esetén óvatos, az állapotot figyelembe vevő testmasszázs végezhető.

Rendkívül fontos a beteg jó közérzetének és a vércukorszint otimálisan tartásának  a megfelelő reflexzóna kezelés, azaz talpmasszázs., nagyon jó tapasztalataim vannak családon belül is!

 

AUTOIMMUN BETEG MASSZÁZSA -

 

Ezeknek a betegségeknek általában nem ismeri az okát és az eredetét az orvostudomány. Az azonban általános, hogy a gyógyszeres kezelést kiegészítő masszázzsal a beteg közérzete, imunrendszere, mozgáskészsége, állóképessége pozitív irányban befolyásolható, a betegség kifejlődése sok esetben megállítható, más esetekben lassítható.

A legjobb hatásfokkal a yumeiho masszázs végezhető. A sclerosis multiplex (SM) betegséggel kapcsolatban kifejezett jó tapasztalataim vannak.

 

REUMATOLÓGIAI BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ MASSZÁZSA -

 

A legáltalánosabb javallata a masszázsnak ez a betegségcsoport. Fájdalomcsillapítás, izomlazítás, állóképesség javítás, céljából szinte minden fajta masszázs végezhető.